Hoofdpagina

Uit NCDD WIKI
Versie door A.mol (Overleg | bijdragen) op 11 feb 2020 om 10:12

(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Ga naar: navigatie, zoeken

Thema’s
Op dit moment bevat de wiki het thema Duurzaamheidsbeleid. Meer onderwerpen zullen niet volgen want deze wiki wordt niet meer bijgehouden.

Dreigend informatieverlies
Het bewerkstelligen van langetermijntoegang tot digitale informatie is een van de grootste uitdagingen van de huidige generatie. Wij zijn de eersten die methoden en grootschalige systemen hebben moeten ontwikkelen om digitale objecten in authentieke vorm voor de toekomst raadpleegbaar te houden. Er is nauwelijks nog een onderdeel van de maatschappij te noemen waar digitalisering geen rol speelt. Van de medische wetenschap tot vermaak, van de auto-industrie tot communicatie, van landbouw tot wetgeving; overal wordt gebruik gemaakt van digitale technieken en digitale informatie. Deze digitalisering leidt tot steeds meer informatie die steeds makkelijker beschikbaar is. Maar digitale informatie is ook kwetsbaar.

Samenwerking in Nederland
In de afgelopen jaren zijn er in Nederland door samenwerkende instellingen flinke stappen gezet in het ontwikkelen van methoden en systemen voor duurzame opslag van en toegang tot digitale objecten. Een ding is voor iedereen duidelijk: digitale duurzaamheid een activiteit is die alleen in een gezamenlijke aanpak tot goede resultaten kan leiden. Het vergt simpelweg teveel verschillende kwaliteiten om door één instelling gedaan te worden. Doordat het digitale speelveld voortdurend wijzigt, is blijvend onderzoek en samenwerking nodig. Dit wordt gestimuleerd en gecoördineerd door de Nationale Coalitie Digitale Duurzaamheid.