Het kader van het SCAPE duurzaamheidsbeleid

Uit NCDD WIKI
Ga naar: navigatie, zoeken

Het kader van het SCAPE duurzaamheidsbeleid[bewerken]

In het SCAPE Policy Framework zijn drie niveaus van duurzaamheidsbeleid geformuleerd, met een toenemende mate van detaillering. Onderstaande illustratie licht dit toe.

Figure 1: De drie niveaus van duurzaamheidsbeleid in SCAPE

Guidance policies oftwel Beleidsuitgangspunten. Op dit niveau beschrijft de organisatie de algemene doelstellingen ten aanzien van duurzame toegankelijkheid van de collecties(s). Bijvoorbeeld dat de organisatie zich zal laten inspireren door de OAIS standaard bij het inrichten van de digitale infrastructuur.

Preservation Procedure level policies, oftewel  Beleidsuitwerking: Dit beleid beschrijft hoe de organisatie de doelstellingen denkt om te zetten in concrete uitwerking. Het beleid op dit niveau is concreet genoeg beschreven om processen te ontwerpen maar houdt zich tegelijkertijd bezig met de collectie als geheel (en gaat dus niet in op heel specifieke afwijkingen per collectie). Dit is het niveau dat in de Catalogus is uitgewerkt.

Control Policies (niet uitgewerkt in de Nederlandse versie): Op dit niveau is het beleid beschreven voor een speficieke deelcollectie, een specifieke preserveringsactie of een specifieke doelgroep. De beschrijving is in een door mensen leesbare vorm, maar zal daarnaast ook in een “machine readable and actionable” vorm beschreven zijn voor automatische verwerking.

Welke beleid door de organisatie ook publiek gepubliceerd wordt, bijvoorbeeld op de website van de instelling, is aan de instelling zelf. De SCAPE werkgroep adviseerde dat het hoogste niveau, de Beleidsuitgangspunten, toegankelijk zijn voor de duurzaamheidsgemeenschap. De Control Policies zijn echter zo gedetailleerd en specifiek en zou ook informatie kunnen bevatten die de organisatie liever niet deelt. Of de organisatie de Beleidsuitwerkingen deelt , laten we aan de organisatie zelf over.