Persistent Identifiers

Uit NCDD WIKI
Ga naar: navigatie, zoeken


Gerelateerd Beleidsuitgangspunt Bit preservering
Definitie/ Omschrijving Digitaal materiaal kan eenvoudig worden gekopieerd en aangepast. Door het toekennen van een persistent identifier aan een digitaal object zullen de identificatie en vindbaarheid van het object worden verbeterd. De persistent identifier zal, samen met andere aspecten, ook bijdragen aan de authenticiteit van het object. Het is van belang dat de organisatie beleid ontwikkelt met betrekking tot het toekennen van persistent identifiers in zijn collectie(s). In gevallen waarbij de ontvangen objecten al zijn voorzien van een persistent identifier moet de organisatie besluiten of er nog een eigen persistent identifier moet worden toegekend.

Er zijn meerdere opties voor het kiezen van persistent identifiers. Zie hiervoor de verwijzing Persistent Identifiers Interoperability Framework of the APARSEN project onder Aanbevolen Literatuur.

Om risico’s te verminderen dient de persistent identifier los van het digitale object te worden opgeslagen. 

Waarom Het toekennen van persistent identifiers aan digitaal materiaal minimaliseert de risico’s op verlies dat wordt veroorzaakt door gebrek aan identificatie.
Risico Door het niet toekennen van persistent identifiers aan digitaal materiaal komt de toekomstige identificatie en authenticiteit van het digitaal materiaal in gevaar.
Wanneer Maken of ontvangen digitaal materiaal, Ingest proces, Preservation Watch, Preservation Planning
Betrokkenen Technisch Manager: verantwoordelijk voor de beschikbaarstelling van de juiste systemen voor bit preservering

Operationeel Manager/Functioneel Beheerder/System Architect/Technology Operator/Solution Provider : verantwoordelijk voor het beheer van systemen en het uitvoeren van bit preservering

Relaties Functionele Preservering

Bit Preservering

Authenticiteit, Standaarden

Voorbeelden State Library of Queensland : “The State Library will record preservation metadata about each digital object and allocate unique persistent identifiers to successfully manage and preserve its digital content over time.” (Source:, http://www.slq.qld.gov.au/__data/assets/pdf_file/0020/109550/SLQ_-_Digital_Preservation_Policy_v0.05_-_Oct_2008.pdf )
Discussievragen
  • Heeft uw organisatie maatregelen bepaald om aan ieder digitaal object in het digitaal archief een persistent identifier toe te kennen?
  • Heeft uw organisatie besloten welke persistent identifier methodologie het beste bij het eigen domein past (DOI-publishers, NBN-libraries etc.)?
  • Heeft uw organisatie besloten hoe wordt omgegaan met persistent identifiers van anderen die al aan de digitale objecten zijn toegekend?
  • Maken de toegekende persistent identifiers deel uit van de zoekfaciliteiten voor digitale objecten?
Competenties Ontbreekt
Casus B&G Beeld en Geluid werkt momenteel met interne identifiers, die zodanig zijn vormgegeven dat ze intern uniek zijn en persistentie garanderen binnen de context van het Digitaal Archief. Het instituut gebruikt nog geen systeem voor wereldwijd unieke PID’s die kunnenworden ‘geresolved’. Er wordt gewerkt aan een pilot die de invoering daarvan (v.a. 2017) moet voorbereiden.
Casus NA Het Nationaal Archief heeft in 2010 gekozen voor Handles als techniek voor Persistent Identifiers.

Een handle is geen URL (Uniform Resource Locator) of URI (Uniform Resource Identifier) maar kan het beste gezien worden als URN (Uniform Resource Name). Een naam wijzigt immers bijna nooit tot nooit. Aan de hand van de deze 'naam' kan de bijbehorende informatie worden opgezocht, ook al wordt de locatie van deze gegevens gewijzigd.

Voorbeeld Handle: http://proxy.handle.net/10648/68487984-530d-102d-ac1e-005056a23d00. * "proxy.handle.net" is de server die de persisent links bewaart en resolvet.

  • "10648" is de code die is toegewezen aan het Nationaal Archief
  • "68487984-530d-102d-ac1e-005056a23d00" is de identifier van een bepaald record van Nadere Toegang 352 (Toegang: 3.03.01.01 Hof van Holland) op de Nationaal Archief website.

Bron: NA intranet (http://intrawiki.rad.lan/wiki/index.php/Persistent_identifiers)