Duurzaamheidsbeleid: verschil tussen versies

Uit NCDD WIKI
Ga naar: navigatie, zoeken
Regel 1: Regel 1:
 
+
<div style="background:#eee;border:1px solid #ccc;padding:5px 10px;"><br/> [[File:Duurzaamheidsbeleid voorpagina.png|left|RTENOTITLE]]De basis voor het duurzaam beheren en toegankelijk houden van digitale collecties wordt gevormd door een&nbsp;''preservation policy'', oftewel duurzaamheidsbeleid. In haar preservation policy beschrijft een organisatie op hoofdlijnen wat het beleid is ten opzichte van duurzame toegang tot haar digitale collecties. Dat er zo’n beleid is, betekent echter niet automatisch dat deze ook in de praktijk wordt gebracht. Ook zegt de preservation policy nog niks over de operationele processen binnen de organisatie.&nbsp;</div>
<br/> [[File:Duurzaamheidsbeleid voorpagina.png|left|RTENOTITLE]]De basis voor het duurzaam beheren en toegankelijk houden van digitale collecties wordt gevormd door een&nbsp;''preservation policy'', oftewel duurzaamheidsbeleid. In haar preservation policy beschrijft een organisatie op hoofdlijnen wat het beleid is ten opzichte van duurzame toegang tot haar digitale collecties. Dat er zo’n beleid is, betekent echter niet automatisch dat deze ook in de praktijk wordt gebracht. Ook zegt de preservation policy nog niks over de operationele processen binnen de organisatie.&nbsp;
+
 
+
 
&nbsp;
 
&nbsp;
  
Regel 34: Regel 32:
 
== Onderwerpen ==
 
== Onderwerpen ==
  
*[[Het_kader_van_het_SCAPE_Preservaltion_Policy_model]]  
+
*[[Het_kader_van_het_SCAPE_Preservaltion_Policy_model|Het_kader_van_het_SCAPE_Preservaltion_Policy_model]]  
 
*[[Duurzaamheidsbeleid/Onderdelen_van_elke_beleidsuitwerking|Onderdelen van elke beleidsuitwerking]]  
 
*[[Duurzaamheidsbeleid/Onderdelen_van_elke_beleidsuitwerking|Onderdelen van elke beleidsuitwerking]]  
 
*[[Overzicht_Catalogus_Beleidsuitgangspunten|Beleidsuitgangspunten]]  
 
*[[Overzicht_Catalogus_Beleidsuitgangspunten|Beleidsuitgangspunten]]  
*[[Verder_lezen]]  
+
*[[Verder_lezen|Verder_lezen]]  
 
*[[Duurzaamheidsbeleid/Aan_dit_artikel_hebben_bijgedragen|Aan dit artikel hebben bijgedragen]]
 
*[[Duurzaamheidsbeleid/Aan_dit_artikel_hebben_bijgedragen|Aan dit artikel hebben bijgedragen]]

Versie van 17 mrt 2017 om 14:21


RTENOTITLE
De basis voor het duurzaam beheren en toegankelijk houden van digitale collecties wordt gevormd door een preservation policy, oftewel duurzaamheidsbeleid. In haar preservation policy beschrijft een organisatie op hoofdlijnen wat het beleid is ten opzichte van duurzame toegang tot haar digitale collecties. Dat er zo’n beleid is, betekent echter niet automatisch dat deze ook in de praktijk wordt gebracht. Ook zegt de preservation policy nog niks over de operationele processen binnen de organisatie. 

 

Catalogus duurzaamheidsbeleid

De “Catalogus duurzaamheidsbeleid” beschrijft alle elementen van een preservation policy en is daarmee een hulpmiddel voor organisaties bij het ontwikkelen van duurzaamheidsstrategieën en de implementatie ervan. Deze catalogus is een aangepaste Nederlandse vertaling van de Catalogue of Policy Elements , die in 2014 gepubliceerd werd door het Europese project SCAPE. Binnen SCAPE werd een beleidskader digitale duurzaamheid ontwikkeld (SCAPE Policy Framework) als onderdeel van de SCAPE doelstellingen: dat de duurzaamheidsfuncties Preservation Planning en Preservation Watch gebruik zouden kunnen maken van geautomatiseerde workflows die in lijn zijn met het beleid van de instelling. Dergelijke geautomatiseerde workflows vragen om zeer gedetailleerde beschrijvingen van beleidsaspecten, wil een geautomatiseerde verwerking mogelijk zijn. Maar beleid op detail heeft een directe relatie met beleid op hoger niveau, dat weliswaar minder gedetailleerd is beschreven. Deze samenhang tussen verschillende niveaus van beleid in een organisatie is de basis van het SCAPE beleidskader.

Het beleidskader van SCAPE bestaat uit drie preserverings niveaus: vanaf een globale, abstracte visie op duurzaamheid binnen een organisatie – “Guidance Policies”, in het Nederlands vertaald als Beleidsuitgangspunten – via een meer in detail geformuleerde beschrijving van de beleidsuitwerking, de Preservation Procedure Policy (in het Nederlands vertaald als Beleidsuitwerking) tot concreet toepasbare detailbeschrijvingen die een geautomatiseerde workflow kunnen ondersteunen. In SCAPE worden deze de Control Policies genoemd. 

Door deze drie niveaus in samenhang te beschrijven, komt er een coherent duurzaamheidsbeleid binnen de organisatie tot stand, waarbij duidelijk wordt dat globale beleidsuitgangspunten meer tot in detail uitgewerkt moeten worden om de werkzaamheden van medewerkers te kunnen ondersteunen en uiteindelijk beter voor te bereiden op geautomatiseerde activiteiten die ondersteund worden door het instellingsbeleid.

Vertaling

Bij de vertaling van de Engelse versie is een aantal keuzes gemaakt. OAIS termen zijn onvertaald gelaten. Daarnaast is zoveel mogelijk gebruik gemaakt van de gedeelde termenlijst zoals die binnen het NDE project Houdbaar worden gebruikt.

De term “instelling” of “organisatie” gebruiken we in dit document om instellingen aan te duiden die een “repository” hebben waarin digitaal materiaal voor de lange termijn toegankelijk wordt gehouden. “Gebruikers” zijn de mensen die gebruik maken van deze materialen en bestaat onder meer uit de doelgroep (de “Designated Community”), maar ook uit de interne gebruikers en eventuele interfaces met andere computers die van het bewaarde materiaal gebruik maken.

Projectgroep duurzaamheidsbeleid

Binnen de projectgroep Duurzaamheidsbeleid van het nationale programma Netwerk Digitaal Erfgoed is deze vertaling tot stand gekomen van de  Catalogue of Policy Elements, samengesteld in het SCAPE project door Barbara Sierman (Koninklijke Bibliotheek Nederland), Gry Elstrøm (Stadsbibliothek Aarhus, Denmark) en Catherine Jones (STFC, UK) in 2014. 

De NDE Projectgroep Duurzaamheidsbeleid bestond uit de volgende personen:

  • Barbara Sierman (projectleiding en eindredactie), Koninklijke Bibliotheek
  • Annemieke de Jong, Instituut voor Beeld en Geluid
  • Behrang Mousavi, het Nieuwe Instituut
  • Carola Steenbergen, SIMIN
  • Pepijn Lucker, Nationaal Archief
  • Sam Alloing, Koninklijke Bibliotheek
  • Tanja de Boer, Koninklijke Bibiotheek

Onderwerpen